Rechtspraak

Bouwrecht
Dakterras: Uitspraak Hoge raad de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2016:2824) 
Een dakterras binnen twee meter van de erfgrens met uitzicht op het erf van de buren is wettelijk niet toegestaan. Dat ligt anders als het uitzicht wordt beperkt. Als het terras zodanig is ingericht dat er bij normaal gebruik geen uitzicht is op het erf van de buren ( bijvoorbeeld door een hoge schutting) , is het dakterras niet onrechtmatig en hoeft dan niet te worden verwijderd!
Arbeidsrecht

Inzake aanzegplicht bij bepaalde tijd arbeidscontracten
Als u als werkgever een bepaalde tijd arbeidscontract heeft afgesloten met een werknemer, dient u minimaal 1 maand voorafgaande aan de einddatum van het arbeidscontract aan werknemer te berichten of het contract wel of niet wordt verlengd. Dit wordt de aanzeggingsverplichting genoemd. De aanzegging dient schriftelijk plaats te vinden. Houdt werkgever zich niet aan de aanzegplicht, dan heeft werknemer recht op een aanzegvergoeding.

In een zaak die bij de rechter voorkwam had de werkgever ( een notariskantoor ) alleen mondeling aangezegd. 

De kantonrechter oordeelde dat de eis dat de aanzegging schriftelijk moet worden gedaan van dwingend recht is. Voor het betrachten van de door de werkgever bepleite soepelheid (" ik mag toch ook mondeling aanzeggen" ) biedt de wettelijke bepaling geen ruimte.. De mondelinge aanzegging is daarom onvoldoende, zodat werknemer aanspraak kan maken op een aanzegvergoeding.

Opnemen gesprekken door werknemer

In het algemeen is het toegestaan dat werknemers gesprekken opnemen op het werk, bijvoorbeeld in het geval van een bespreking met werkgever over het functioneren van de werknemer.  Zelfs heimelijk opgenomen gesprekken worden vaak door rechters getolereerd.
Dit betekent echter niet dat uw medewerker dit altijd maar mag doen. Het Hof Den Bosch oordeelde over een werknemer die al 15 maanden lang alle gesprekken had opgenomen. Het Hof oordeelde dat uit deze langdurige opname bleek dat werknemer een diepgeworteld wantrouwen had en dat dit duidde op een duurzaam verstoorde relatie met werkgever.  Ook een rechter in Rotterdam was van mening dat dergelijk gedrag duidt op ernstige verstoring van de relatie, waarna de rechter de arbeidsovereenkomst ontbond.

Huurrecht bedrijfsruimte

Als ondernemer zit u (meestal) niet te wachten op huurverhoging, renovatie en huuropzegging door verhuurder. Als dit toch gebeurt, wat zijn dan uw rechten? In hoeverre kunt u huurverhoging, renovatie en huuropzegging tegenhouden? Laat u informeren over het huurrecht bedrijfsruimte door huurrecht advocaat bedrijfsruimte. 


Vaststellingsovereenkomst weigeren te ondertekenen = herroepen

Als een werknemer ter beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst een vaststellingsovereenkomst aangaat, heeft hij/zij 14 dagen de tijd om de overeenkomst te herroepen ( ontbinden).  Bij de rechtbank Den Haag diende een zaak waarbij een werknemer ondubbelzinnig een vaststellingsovereenkomst weigerde te bekrachtigen met zijn handtekening. De rechtbank oordeelde dat deze weigering dient te worden beschouwd als een herroeping!
vaststellingsovereenkomst herroepen
Share by: